Skip directly to content
KEZELÉSI LEHETŐSÉGEK

A daganat-ellenes kezelés célja, hogy megelőzzék a rák tovább terjedését, enyhítsék a betegség okozta tüneteket, és a lehető legjobb életminőséggel élhesd a mindennapjaidat.

Az, hogy milyen kezelést kaphatsz, ha áttétes mellrákkal diagnosztizáltak, nagyban függ a betegség típusától és jellegzetességeiről. A standard kezelés általában a hormongátló szereket, a kemoterápiát, esetleg a sugárkezelést foglalja magában. Ritkán, szükség esetén műtétre is sor kerülhet.

 

 

Az elmúlt pár évben jelentős előrelépés történt a mellrák kezelésének területén az orvostudományban. Ma már sokkal több lehetőség áll az onkológusok rendelkezésére, ezeket az alábbiakban megtalálod.

MELYEK A KEZELÉS LEGFŐBB TÍPUSAI?
 • Kemoterápia
 • Sugárkezelés
 • Hormongátló kezelés
 • Célzott terápiák
 • Csontstabilizáló szerek
 • Műtét
 • Kemoterápia

  A kemoterápiás szerek úgy működnek, hogy olyan anyagokat bocsátanak ki, melyek mérgező hatással vannak a rákos sejtekre. Sajnos, ezek a normális sejteket is károsíthatják, ez okozza a kellemetlen mellékhatásokat. A kemoterápia lehet tablettás vagy intravénás infúzió, ez a hatóanyagtól függ. Infúziós kezelésre általában a kórházban, ambulánsan kerül sor, legtöbbször néhány órát vesz igénybe. Ha tablettában kapod a kezelést, azt otthon is be lehet venni, csak kontrollokra kell kórházba menni.

  Kemoterápia alkalmazható az áttétes mellrák összes típusánál. Az, hogy nálad alkalmazható-e, függ egészségi állapotodtól, a korábban szedett gyógyszereidtől, és a betegség más jellegzetességeitől.

 • Sugárkezelés

  A sugárkezelés során nagy energiájú sugarakat használnak, melyek helyileg pusztítják a rákos sejteket. Áttétes mellrák esetén alkalmazható ez a fajta kezelés is. Ezekben az esetekben főleg a fájdalmat okozó csontáttétek kezelésére használják, ha a tünetek nem csökkennek elég gyorsan más kezelések hatására. Áttétes mellrák esetén általában egy dózisban, vagy rövid ideig, néhány napig alkalmazzák. Ha minden rendben van, legtöbbször ambulánsan végzik a kezelést. Ha kemoterápiával kombinálják, akkor előfordulhat, hogy rövid ideig kórházban kell tartózkodni. A kezelés mellékhatásai különbözőek lehetnek, attól függően, melyik testrészt sugarazzák.

 • ​Hormongátló kezelés

  A hormongátló terápiákat akkor alkalmazzák, ha a mellrák érzékeny a hormonokra, különösen az ösztrogénre. Többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre, ami lehet tabletta, injekció, vagy ezek kombinációja. Akkor kaphatsz hormongátló kezelést, ha a daganat hormonérzékeny. A kezelés formája függ attól, hogy túl vagy-e a menopauzán, mennyi idő telt el a diagnózis óta, milyen kezeléseket alkalmaztak esetleg korábban. Ha már részesültél ilyen kezelésben, az nem zárja ki, hogy szükség esetén újra alkalmazzák.

 • Célzott terápiák

  A célzott terápiák olyan gyógyszerek, amelyek bizonyos típusú betegségeknél blokkolják a rákos sejtek osztódását és növekedését. A kemoterápiához és a hormongátló kezeléshez hasonlóan ezeknek is az a célja, hogy megakadályozzák a betegség előrehaladását. Több olyan kezelés is létezik, amely a HER2 receptorokat célozza meg. Ezek a gyógyszerek csak azoknál a betegeknél működnek, akiknél magas a HER2 szint a rákos sejtekben, ha nem található ilyen fehérje, nem alkalmazható. Azt, hogy a daganat milyen típusú, a szövettani vizsgálat határozza meg, mely erre is kiterjed.

 • ​​Csontstabilizáló szerek

  Ezeket a gyógyszereket a csontokban kialakult áttétek kezelésére használják. Hasonlítanak a célzott kezelésekre, csak éppen a csontokban hatnak azzal, hogy megerősítik a csontot, és gátolják a csontvesztést. A kezelések hatására csökkenhet a fájdalom, és a csonttörés kockázata. Általában tabletta vagy infúzió formában, kúraszerűen kapják a betegek.

 • ​​Műtét

  Áttétes mellrák esetén műtétet csak akkor végeznek, ha indokolt, vagyis, ha jelentősen javítja az életminőséget, terápiás előnyei vannak, vagy így csökkenthető a fájdalom. Műtét mellett mindenképpen szükség van gyógyszeres vagy sugárkezelésre is.

EGYES RÁKTÍPUSOK KEZELÉSE

Hormonreceptor-pozitív, HER2-negatív 

kezelhető hormongátló gyógyszerekkel, melyek elnyomják az ösztrogén és progeszteron hormonok termelését, vagy gátolják ezeknek a hormonoknak a receptorait. A betegség bizonyos stádiumában kemoterápiával is kezelhető.


Hormonreceptor-negatív, HER2-pozitív

​kezelhető HER2-ellenes célzott terápiával.


Hormonreceptor-pozitív, HER2-pozitív 

​kezelhető mind HER2-ellenes célzott terápiával, mind hormongátló kezelésekkel.


Hormonreceptor-negatív. HER2-negatív, más néven tripla-negatív mellrák 

​hatékonyan kezelhető kemoterápiával.

 

MILYEN GYAKRAN ÉS MENNYI IDEIG KAPOK KEZELÉST?

Szemben a korai mellrákkal, ahol a kezelést megadott időn keresztül kapja a beteg, áttétes mellrák esetében a kezelés élethosszig tart.​ Erre azért van szükség, hogy kontrollálni lehessen az előrehaladott betegséget, megelőzhessék rosszabbodását. Emellett a kezelésekkel lehetőség van a betegség tüneteinek enyhítésére is. Ebben az esetben alkalmazhatnak egyféle gyógyszert vagy több gyógyszer kombinációját is. 

Egyfajta kezelést többször is adhatnak, akár más kezeléssekkel váltva is.

Ha valamiért fel kell függeszteni, később folytathatják is. 

Az infúziós kezeléseket általában egy, két, vagy háromhetente adják, a sugárkezelést naponta. Bizonyos típusú kezeléseknél a kemoterápiát és sugárterápiát heti váltásban alkalmazzák.
Megint csak igaz, hogy nincs egyetlen legjobb módszer az áttétes mellrák kezelésére.

Minden betegség különböző.

Nagyon fontos, hogy a kezelést mindig az előírt mennyiségben kapd meg, ne hagyd abba csak azért, mert jobban vagy rosszabbul érzed magad. Beszélj az orvosoddal, ha ilyesmiben gondolkodsz!

HOGYAN MÉRI AZ ORVOSOM, HOGY HASZNÁL-E A KEZELÉSEM?

Onkológusod számos vizsgálatot elvégez rendszeres időközönként, hogy megállapítsa, működik-e a kezelés. Ezek során megvizsgálhatja a következőket:

A tumor/áttétek mérete

Képalkotó vizsgálatokat végeznek, hogy a felvételek segítségével lássák: növekedett, csökkent vagy változatlan maradt a daganat és az áttétek mérete. Ez a vizsgálat általában CT (komputertomográfia) vagy MRI (mágneses rezonancia).

A tumor markerek szintje

A tumor markerek ​olyan fehérjék vagy ​más anyagok, amelyek gyakran találhatók meg daganatos betegek vérében, általában az aktív tumort jelzi. 

A betegség követésére használják, a kezelés hatékonyságának megítélésére.

Fontos, tudni, hogy a tumor markerek nem csak daganatok esetében emelkedhetnek meg a vérben, sok más is okozat ilyen eltérést. 

A keringő tumorsejtek szintje

A keringő tumorsejtek (CTC-k) olyan rákos sejtek, ​amelyek leváltak az elsődleges tumorról, és keringenek a véráramban.

A keringő tumorsejtek ​alkothatják új tumorok (áttétek) "magját" a szervezet más területein. Orvosod figyelemmel kísérheti a keringő tumorsejtek szintjét a véredben, hogy megállapítsa, milyen jól reagálsz a kezelésre.

Új áttétek kialakulása

A korábban már említett képlkotó vizsgálatokkal, mint pl. a CT ​vagy az MRI ​azt is ellenőrzik, nem alakultak-e ki újabb áttétek a szervezetben. 

Minél jobban elterjed a rák a szervezetben, annál súlyosabb a betegség és a kezelés módosítására lehet szükség. 

purple