Skip directly to content
AZ ÁTTÉTES MELLRÁK KEZELÉSE
Mi lehet a legjobb kezelés számomra?

 

Nincs egyetlen "legjobb" módszer az áttétes mellrák kezelésére. Minden betegség más, így ami valakinek beválik, nem biztos, hogy másnál is működik. ​A betegség típusától függően lehet, hogy csak egy féle kezelést fogsz kapni, de akár kombinált terápiák is szóba jöhetnek. 

​Azt, hogy milyen terápia lehet a legjobb, többféle információ határozza meg. Ilyen pl. a tumor (vagy adenokarcióma) biológiája, az áttétek helye a szervezetben, korábbi mellrák kezelések, és a rák mellett meglévő egyéb betegségek, azokra szedett gyógyszerek .

Az áttétes rák kezelésének a célja, hogy kontroll alatt tartsa a betegség terjedését, és javítsa vagy szinten tartsa az életminőséget. 

​Sajnos idővel előfordulhat, hogy módosítani kell a terápián, mert a rák ellenállóvá válik az addig alkalmazott kezelésekkel szemben. Ritkán, de ha szükséges, akkor az erős mellékhatások miatt is abba lehet hagyni a kezelést. 

Az, hogy a szervezeted, hogyan fog reagálni a kezelésre, nagyon sok mindentől függ, nem lehet előre meghatározni, hogy milyen hatásai lesznek, és azok milyen erősen jelentkeznek majd. Ha bármilyen problémád van a kezelésekkel kapcsolatban, mindenképpen beszélj az orvosoddal, akivel együtt dönthettek a módosításokról. 

 

Melyek az áttétes mellrák legfőbb kezelési módjai?

Az áttétes mellrák ​kezelése főleg gyógyszeres terápiával történik. 
Sugárkezelést vagy műtétet ​csak olyan esetekben alkalmaznak, ha a tünetek miatt szükséges. 

A gyógyszeres terápia fő fajtái: a kemoterápia (gyakran röviden csak "kemo"), a hormongátló kezelés, a célzott kezelés és az immunterápia. 

Ezek mellett alkalmazhatnak a tünetek enyhítésére szolgáló kezeléseket. 

Ezek közé tartoznak a csontstabilizáló szerek, mint pl. a biszfoszfonátok vagy a denoszumab, amiket főleg csontáttétek esetén adnak, hogy megerősítsék a csontok szerkezetét. 

Készülj fel rá, hogy rendszeresen kell majd felülvizsgálatokra menned. Bizonyos időközönként az orvosod különböző vizsgálatokat fog elvégezni, amire azért van szükség, hogy lássa hogyan hat a kezelés, milyen állapotban van a szervezeted. 

 

 

 

Milyen mellékhatásokat fogok tapasztalni?

Ez nagyban függ a kezelés típusától, a szervezeted állapotától és az egyéni érzékenységedtől. Mindenki más, így mindenki máshogy reagál. A gyógyszereknél jelzett mellékhatások előfordulása egyénenként nagyon különböző lehet. A mellékhatásokról további információk itt találhatók.

Jelentkezzek klinikai vizsgálatra?

​A klinikai vizsgálatok olyan rákkutatatási vizsgálatok, amelyekben azt kutatják, hogy egy új gyógyszer hatásos-e, jól tolerálható-e, és hogy esetleg jobb-e a jelenleg használt kezeléseknél. 

Az áttétes mellrák terápiái folyamatosan változnak, rendszeresen jelennek meg újabb vizsgálatok és ezek eredményeképp  újabb gyógyszerek. 


Előfordulhat, hogy orvosod azt ajánlja, jelentkezz klinikai vizsgálatba. Ez jó lehetőség lehet, azonban szigorú feltételeknek kell megfelelni. 

A klinikai vizsgálatokról további információk itt találhatók. 

 

 

Hogyan tehetem a leghasznosabbá az orvosommal töltött időt?

Sok mindent tehetsz, hogy a lehető legtöbbet hozd ki az orvossal töltött időből.

Fontosak például:

Készülj fel, írd össze a kérdéseidet, hogy ne ott kelljen gondolkodnod rajtuk, így biztosan nem felejted el őket. 

Ha lehet, sose menj el egyedül, vigyél magaddal egy családtagot vagy barátot. ​Ők sokszor jobban tudnak figyelni a kérdésekre és a válaszokra. Könnyebben megjegyzik a fontos információkat, az sem baj, ha jegyzetel valaki. 

Próbálj alkalmazkodni az osztály rendjéhez. ​Ezzel saját és az orvosod, nővérek dolgát is megkönnyítheted. 

Ne siess, ​és ne félj több időt kérni orvosodtól. Ha lehetséges, akár menj vissza egy másik alkalommal, amikor több időt tud veled tölteni, alaposabban át tudjátok beszélni amit kell. 

Nincs egyetlen olyan kezelési mód, ami minden áttétes mellrákos betegnek ugyanúgy megfelelő lenne. 

A kezeléssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

  • Az áttétes mellrák kezelése élethosszig tart - előfordulhat, hogy idővel változtatni kell a kezelés összetételén.
  • ​Mindig mondd el az orvosodnak, milyen mellékhatásokat észlelsz, mert mindig vannak olyan lehetőségek, amik segítenek ezek enyhítésében.
  • Praktikus, ha nem tervezel a kezelések utáni napokban fontos programokat, amiket esetleg nem tudsz lemondani. 
purple