Skip directly to content

Érzések

Támogatás kérése és csatlakozás támogató csoporthoz
Milyen jellegű támogatás érhető el számomra?

Az áttétes mellrák diagnózisa hatalmas lelki teher mindenki számára. Mindig felmerül a kérdés, hogy most mi lesz? Hogyan tovább? Az orvos elvégzi a vizsgálatokat, megkapod a szükséges kezeléseket, de hogy lehet ezzel a mindennapokban együtt élni? Hogyan fog ez hatni az élet más oldalaira, a közérzetedre?

Természetes, hogy a betegnek és a családnak is érzelmi és pszichés támogatásra van szüksége ahhoz, hogy fel tudja dolgozni a diagnózist, megbirkózzon annak következményeivel.

Első lépésként kérdezd meg az orvosodat, hogy kitől és hogyan kaphatsz lelki segítséget. Ne félj, ez teljesen normális, és jó, hiszen ez segíti az ellátást, amit az orvosaid adnak. 

A betegség fizikai tünetei is okozhatnak lelki problémákat, mint a fájdalom és más mellékhatások. Ezek megoldásában kérheted az onkológiai osztályon dolgozó szakápolók segítségét is. 

Ha szakember segítségét kéred, az az erő jele, nem a gyengeségé - azt jelenti, hogy mindent megteszel magadért. A család és a barátok nagyon támogatóak lehetnek. Segíts, hogy azt a támogatást tudják adni, amit tudnak, és amire szükséged van tőlük. 

Csatlakozzak betegtámogató csoporthoz?

Mindenki különböző módon próbál megbirkózni az állapotával. Van, aki szívesebben beszéli meg problémáit vagy kér segítséget a családjától.

Mások jobban érzik magukat támogató csoportokban, ahol érintettekkel beszélgethetnek gondolataikról, problémáikról. 

A jó mellrák támogató csoport biztonságos helyet jelenthet, ahol nyíltan beszélhetsz, megoszthatod érzéseidet és félelmeidet. 

Az áttétes mellrákkal élők közössége segíthet abban, hogy ne érezd magad egyedül a betegségeddel és a vele járó kellemetlenségekkel. Más betegek tapasztalataiból te is erőt meríthetsz.

 

 

Honnan tudhatom, hogy megtaláltam-e a megfelelő betegtámogató csoportot?

A legtöbb betegtámogató csoport nem kifejezetten áttétes mellrákos nőknek szól. Az áttétes mellrák kezelésében és hatásaiban nagyban eltér a korai mellráktól, éppen ezért teljesen más információkra és segítségre van szükséged. 

Próbálj meg olyan betegtámogató csoportot találni, ami kifejezetten áttétes mellrákkal élőknek szól.

Nem csak személyesen, interneten is találhatsz ilyen csoportokat, közösségeket.

orange