Skip directly to content
A rák és az emberi kapcsolatok

Az áttétes mellrák diagnózisa nem csak a beteget, hanem az egész családot - férjet, partnert, gyermeket és más kapcsolatokat - érinti. 
Megváltoztatja a családi szerepeket, és felborítja a korábbi rutint. Mielőtt bárkivel beszélnél, gondold végig a saját érzéseidet, hogy kinek mennyit kell tudnia. Csak rajtad múlik, kivel és mennyit osztasz meg a betegségedről, és arról, hogy min mész keresztül.

Ez egy nagyon nehéz és ijesztő helyzet, de jobb nyitottnak és őszintének lenni. A titkolózás, ha magadban tartod a problémáidat, az sok energiát emészt fel, és csak még több nehézséget okoz.

 

 

Hogyan mondjam el másoknak, hogy rákbeteg vagyok?

Az emberek nagyon különböző módon reagálnak, ha valaki rákbeteg lesz. Vannak, akik nehezebben tudják elfogadni, és időre van szükségük, mások megpróbálnak majd nyugodtak és erősek maradni, hogy támogatni tudjanak. Ilyenkor nagyon nehéz megfelelő szavakat találni, mindenkinek idő kell, hogy feldolgozza ezt az új helyzetet - van akinek több, van akinek kevesebb.


Betegként nagyon nehéz mások reakcióit kezelni, akár a barátokról, akár a családról van szó, hiszen mi magunk is nagyon nehezen fogjuk fel, ami velünk történik. Az alábbiakban adunk néhány ötletet, hogyan segíthetsz, hogy elfogadják rákbetegséged:


Mondd el, mit érzel - Jelezd, hogy nem baj, ha nem tudnak mit mondani, de muszáj beszélnetek a betegségről, az érzéseidről. Lehet, hogy bizonyos témák kellemetlenek lehetnek, de szükség van a kommunikációra.


Kérj segítséget - Mondd el, ha szükséged van segítségre, akár az otthoni dolgokban, vagy csak nem szeretnél egyedül menni az orvoshoz. Az egészen pici dolgokat is mondd el, ha csak egy ölelést szeretnél, vagy valakit, aki meghallgat, mert ezek segíthetnek, hogy ők is könnyebben feldolgozzák a betegséged.


Ajánlj fel segítséget A családnak és a barátoknak is szükségük lehet segítségre, hogy hasznos segítőid lehessenek. A kórházban ők is kaphatnak segítséget, és léteznek hozzátartozókkal foglalkozó csoportok is. 

A legfontosabb szempontok, amikor másokkal beszélsz

  • Nem kell mindenkinek mindent elmondanod - gondold végig, kit, mennyire akarsz bevonni!
  • Mindent ossz meg a szeretteiddel! Természetes, hogy kímélni akarod őket, de ha kizárod őket, az csak konfliktusokat szül.
  • Légy őszinte - a gyermekek és a felnőttek az őszinteségre reagálnak a legjobban! Mindenkinek a saját szintjén beszélj a betegségről.
  • Keresd meg azokat a lehetőségeket, amik segítenek, hogy a dolgok "normális mederben" folyhassanak tovább!
green