Skip directly to content
Mit tehetek, hogy a mellrák ne uralkodjon el a kapcsolataimon?

Fel kell készülnöd, hogy a rákbetegség okozta stressz és bizonytalanság hatalmas teher egy kapcsolatban. Sokszor nehéz a partnerrel őszintén beszélni a félelmekről, ha úgy érzed, nem annyira támogató és nyitott, mint ahogy várnád.

Ne feledd, ő is ugyanolyan nehéz helyzetben van! Ő valószínűleg tehetetlenséget és dühöt érez, amiért nem tud segíteni, nem tud megvédeni. Még a legjobb kapcsolatban is vannak hullámvölgyek.

Az őszinte beszélgetések, ha megosztjátok félelmeiteket, az segíthet, hogy megbirkózzatok az áttétes mellrák kihívásaival.

Továbbra is lehet szexuális életem?

A szex és az intimitás akkor is fontos része maradhat az életnek, ha daganatos beteg vagy. 
A tünetek, a kezelés mellékhatásai és a betegség érzelmi mellékhatásai miatt lehet, hogy nem fogod tudni jól érezni magad a szexualitást illetően. Ha úgy érzed, nem kívánod a szexet, tudnod kell, hogy ez nem ritka. A szex fájdalmassá és kényelmetlenné válhat, de ez nincs mindenkivel így. 


A szexualitás több, mint a szex fizikai aktusa, és magába foglalja az összes érzést és cselekvést, ami a másik iránt érzett szeretettel és törődéssel együtt jár. Lehet, hogy érzelmileg eltávolodtok partnereddel a diagnózist követően, de neki is lehetnek saját félelmei vagy gátjai a szexszel kapcsolatban. Például lehet, hogy tart attól, hogy ront az állapotodon, vagy fájdalmat okoz.


Bár először kínos lehet beszélni róla, a beszélgetés segíthet lebontani ezeket a gátakat. Ez senkinek sem könnyű téma. 


Segíthet az is, ha beszélsz orvosoddal vagy az ápolóddal, akinek segítségével felveheted a kapcsolatot egy pártanácsadóval. Ne félj erről beszélni velük! A gondozásban részt vevő egészségügyi szakemberek hozzá vannak szokva az ilyen beszélgetésekhez és lehet, hogy segíteni is tudnak.

Mi más segíthet még?
green