Skip directly to content

További lehetőségek

PÉNZÜGYI TERVEZÉS ÉS AZ ÁTTÉTES MELLRÁK
Kaphatok valamennyi támogatást, ha szabadságra megyek, vagy teljesen feladom a munkát?

Ha nem tudsz dolgozni, vagy csökkentened kell a munkaidőt, akkor is jogosult lehetsz különböző ellátásokra, vagy támogatásokra, amik segíthetnek, hogy továbbra is el tudd látni családod, ne kelljen a pénzügyek miatt aggódnod.

Fontos, hogy alaposan ismerd meg a lehetőségeidet, légy tisztában a biztosított jogviszonyod részleteivel. Ennek a tájékoztatónak a Forrás szakasza útmutatót ad a kezelésedhez.

Szánj időt rá, hogy eldöntsd, hogyan szeretnéd folytatni a munkát, esetleg abbahagyod, vagy szabadságra mész! Nézz utána a jogi és pénzügyi lehetőségeknek!

Szükséges végrendeletet készítenem?

A végrendelet elkészítésére azért van szükség, hogy a pénzügyi és a tárgyi vagyonod a te kívánságod szerint legyen felosztva. Hasznos lehet, ha a végrendelet mellé teszel minden fontos dokumentumot. Például szerződéseket, banki és biztosítási papírokat, jelszavakat és más hasznos dolgokat. Legyen valaki, aki közel áll hozzád, és megosztod vele ennek a csomagnak a tartalmát, hogy tudja mit kell tennie, ha eljön az idő.

Az írott rendelkezéseket, amivel másokat tájékoztatsz arról, hogy hogy milyen típusú ellátást szeretnél, "élő végrendeletnek" nevezik. Egy élő végrendelet tartalmazza az élet-végi ellátásra vonatkozó kívánságaidat, ha már nem tudsz kiállni magadért.

Beszéld meg orvosoddal és családoddal az élő végrendelet tartalmát, és beszéld át velük, hogy megértették-e az utasításaidat.

A dolgok állandóan változnak. Időnként nézd át a döntéseidet, és szükség esetén módosítsd. Ha valamin változtatsz, azt mindenképp mondd el orvosodnak és családodnak is. 

Fontos, hogy beszélj egy pénzügyi tanácsadóval vagy ügyvéddel a végrendelettel kapcsolatban! Tisztázd a kérdéseidet!

Kell bármilyen fontos döntést hoznom a végső intézkedésekről?

Ezeket a döntéseket neked kell meghoznod! Persze nem kell egyedül. Segíthet, ha megbeszéled szeretteiddel, hogy mit és hogyan szeretnél, ha eljött az idő.

Ezek nehéz beszélgetések, ha szükséges, kérj segítséget szakembertől!

yellow