Skip directly to content
AZ EMBEREK TÁJÉKOZTATÁSA A RÁKBETEGSÉGRŐL - HOL KEZDD?
Hogy mondjam el a gyerekeimnek?

A kisgyerekek reakcióját nagyban befolyásolja a felnőttek hozzáállása. Az, hogy mit és hogyan mondunk el nekik a mellrákról, függ az életkoruktól és attól, hogy mennyit képesek felfogni. Már nagyon kicsi gyerekek is megérzik, ha baj van, és ez megijesztheti, összezavarhatja őket. 
A lehető legjobb, ha az ő szintjükön, de már az elején őszintén beszélünk velük a betegségről.

Vannak szakemberek, akik segíteni tudnak a gyerekeknek érzelmeik és a családjukban történő változások feldolgozásában. Kérhetsz az orvosodtól, vagy gyermekeid iskolájától külső segítséget, hogy biztosan megkapjon minden támogatást, amire szüksége van. 

 

Nagyon sok forrást találhatsz az interneten és könyvekben, amik segíthetnek az ilyen beszélgetések levezetésében például, hogy milyen szavakat használj. Az idősebbeknek mutathatsz olyan oldalakat, ahol megfelelő információkhoz juthatnak, akár együtt is keresgélhettek. Fontos, hogy tudasd vele, az információk, amiket talál, ha böngészni kezd, pontatlanok lehetnek.

Hogyan mondjam el a szüleimnek?

Mindegy, hogy hány éves vagy, akkor is mindig a szüleid gyermeke maradsz. Szülőként természetes ösztönük, hogy megvédjenek, éppen ezért nehéz lehet elmondani nekik, hogy áttétes mellrákban szenvedsz. Számukra talán még nehezebb lesz feldolgozni, te pedig nem akarsz nekik fájdalmat okozni, főleg, ha már idősebbek.

 

Segíthet, ha testvéredet vagy közeli barátaitokat bevonod a hír közlésébe.

Hogyan beszéljek a barátaimmal?

Az, hogy hogyan beszélsz a hozzád közelállókkal arról, amin keresztül mész, teljesen rajtad múlik. Válaszd a megfelelő időpontot, amikor már te is ismered és érted a diagnózis részleteit.

Sajnos előfordulhat, hogy a rákbetegséged megváltoztatja a kapcsolatotokat. Jó esetben szorosabbá válik, azonban vannak, akik ezt a helyzetet nem tudják kezelni, nem tudnak megbirkózni saját rossz érzéseikkel, fájdalmukkal, ami falat építhet közétek. Bár valószínűleg nem szándékosan, de mondhatnak olyan dolgokat, vagy viselkedhetnek úgy, hogy az érzéketlenségnek tűnik.

Próbáld meg kerülni a stresszt, amit az ilyen helyzetek okozhatnak! Koncentrálj azokra az emberekre, akiktől szeretetet, támogatást kapsz, akik törődnek veled és segítségedre lehetnek a rákbetegségben is!

Gondold végig, hogyan szeretnéd elmondani a barátaidnak, hogy beteg vagy! Próbálj velük őszinte lenni, elmondani, hogy ők miben segíthetnek, mire kell számítaniuk! Ezzel az ő helyzetüket is megkönnyítheted, tudni fogják, hogy nem akarod őket kizárni az életedből, és számíthatsz rájuk, tudnak segíteni, hogy jobban légy. 

green