Skip directly to content
AZ ÁTTÉTES MELLRÁK TÍPUSAI

Fontos, hogy találj egy olyan onkológust és egészségügyi csapatot, akikben megbízol, és akik mellett biztonságban érzed magad.

Mi az áttétes mellrák?

Az áttétes mellrák a betegség egy olyan típusa, amely az emlőből átterjedt a test más területeire is. A tumorokat (amelyeket karcinómának vagy adenokarcinómának is neveznek) ha már a test más területein, más szervekben is megjelennek, áttéteknek nevezünk.

Melyek az áttétes mellrák különböző fajtái?

Az áttétes mellrák diagnózisához orvosodnak ki kell derítenie, hogy pontosan milyen típusú rák alakult ki. Ez lesz a segítségére abban, hogy megtalálhassa a számodra legjobb kezelést.

A mellráknak lehetnek HER2 és hormon-receptor (HR) markerei a daganatos sejteken. Ezek a markerek segítenek a hatékony terápia megtervezésében. Ez lehet kemoterápia (vagy kemo), hormongátló kezelés, célzott terápia, sugárkezelés vagy műtét is.

 • Kemo-
  terápia
 • Hormon-    gátló
  kezelés

   
 • Célzott
  terápia
 • Sugár-kezelés
 • Műtét

Az áttétes mellráknak négy fő típusa van: 

Hormonreceptor-pozitív, HER2-negatív

Ez a mellrák leggyakoribb formája, amely körülbelül a betegek kétharmadánál található meg. 

Hormonreceptor-negatív, HER2-pozitív

Amikor a mell sejtjei túl sok HER2 fehérjét termelnek, gyorsabban nőnek, mint a normális sejtek - és gyorsabban, mint a többi rákos sejt. Ezt nevezik HER2-pozitív mellráknak. A mellrákos esetek 15-20%-a HER-pozitív.

Hormonreceptor-pozitív, HER2-pozitív

Ez olyan rák típus, amelynél HER2 és hormon receptorok egyaránt megtalálhatók. Ilyenkor a teszt mindkét típusa pozitív eredményt mutat.

Hormonreceptor-negatív, HER2-negatív, ezt tripla-negatívnak is nevezzük

Ennél a ráknál nem található HER2 vagy ösztrogén/progeszteron hormon receptor. Az esetek 10-20%-a tripla-negatív.

Ha a betegséged kiújul, újra meg kell vizsgálni a rákos sejtek HER2 és hormon receptor státuszát, mivel ezek változhatnak az eredeti állapothoz képest.

Miért emlegetik a nálam kialakult rákot úgy, hogy 'IV. stádiumú' mellrák?

A mellráknak négy különböző stádiuma létezik 0-tól IV-ig. A betegség stádiuma függ a tumor méretétől, attól, hogy átterjedt-e a környező nyirokcsomókra, illetve a szervezet más területeire. Az áttétes mellrák egy IV. stádiumú (vagy 4. stádiumú) mellrák. Ez azt jelenti, hogy a rák már átterjedt a test más szerveire is. 

Bizonyos esetekben egy másik besorolási rendszert is használhatnak, ennek a neve TNM osztályozás (T-tumor, N-nyirokcsomó, M-áttét). Azonban a TNM besorolási rendszer kevésbé gyakori, mint a számozásos besorolási rendszer (0-IV stádium).

Miben különbözik az áttétes mellrák a korai mellráktól?

Korainak a 0, 1. vagy 2. stádiumú mellrákot nevezikEz olyan rákra utal, amely az emlőben van, vagy kizárólag az ahhoz közeli nyirokcsomókra terjedt át. Kialakulása általában meghatározott ideig tart.

Az áttétes, más néven IV. stádiumú (vagy 4. stádiumú) mellrák esetén a rák átterjedt az emlőből a test más szerveire is. Ez a betegség legelőrehaladottabb formája.

A csak lokálisan, az emlő területére, de távoli szervekre és szövetekre ki nem terjedő formát gyakran "helyileg előrehaladott mellráknak" vagy III. stádiumú mellráknak nevezik.

red