Skip directly to content
ÚTMUTATÓ A VIZSGÁLATOKHOZ

Vannak bizonyos vizsgálatok és képalkotó eljárások, amiket a diagnózis felállításához végeztek el, és a későbbiekben is fontosak lehetnek. Vagyis rendszeres időközönként kontroll vizsgálatokat fognak végezni. 

Ezek a vizsgálatok pontos képet adnak a kezelés hatásosságáról. Megmutatják, hogy a tumor zsugorodott (remisszió), a növekedése megállt (stabil betegség), vagy a kezelést módosítani kell, mert a daganat ismét növekszik (progresszió).

 

Laborvizsgálatok

Laborvizsgálatok alatt leginkább vérvizsgálatokat értünk, amik a szervezet egészének állapotát mutatják meg. Ha korábban már volt mellrákod, valószínűleg nem lesz újdonság, hiszen már előzőleg is rendszeresen ellenőrizték a fehérvérsejtek vagy T-lymphocyták számát.

Bizonyos anyagok magas vagy alacsony szintje a szervezetben jelezheti a rák jelenlétét.
Így a vér, vizelet, vagy más testnedvek olyan laboratóriumi vizsgálata, ami ezeket az anyagokat elemzi, segíthet a diagnózis felállításában és a betegség követésében. Azonban fontos tudni, hogy a normálistól eltérő laboratóriumi eredmények nem biztos, hogy rákot jeleznek.

KÉPALKOTÓ ELJÁRÁSOK
CT vizsgálatok

CT 

A CT vizsgálat során egy számítógéphez kapcsolt röntgengép sorozatfelvételeket készít a test adott régiójában található szervekről. A vizsgálat típusától függően kontrasztanyagra is szükség lehet, amit kaphatunk szájon át vagy injekcióban, hogy bizonyos területeket megjelöljenek, elkülönítsenek. 

Ennek segítségével a radiológus könnyebben tudja értelmezni a felvételeket. 
A vizsgálat általában néhány percig tart, nem okoz kellemetlenséget és speciális képalkotó központban vagy kórházban végzik.

Nukleáris vagy radionuklid vizsgálatok

Nukleáris vagy radionuklid vizsgálatok

Ezekhez a vizsgálatokhoz alacsony dózisú radioaktív anyagot adnak be injekcióban, amit nyomjelzőnek nevezünk. Ilyen például a csontszintigráfia. A beadott anyag szétterjed a véráramban és felhalmozódik bizonyos csontokban vagy szervekben.

Bizonyos idő elteltével egy speciális gép, szkenner, felvételeket készít, amin jól látható a radioaktivitás mértéke.
Nem kell aggódnod, a szervezet gyorsan megszabadul a radioaktív anyagtól, nincsenek hosszú távú káros hatásai. 

Ezt a vizsgálatot radionuklid vizsgálatnak is nevezik. Speciálisan kialakított radiológiai központban vagy kórházban végzik.

ULTRAHANG

ULTRAHANG

Az ultrahang készülék az emberi fül számára nem hallható hanghullámokat bocsát ki, amik a test belsejében a különböző szövetekről, különböző módon verődnek vissza, és alkotnak képet. Ezeket a képeket szonogramnak nevezik. 

Ugyanezt a vizsgálatot alkalmazzák várandós nőknél is, a baba mérésére és fejlődésének ellenőrzésére. Ez a vizsgálat nem igényel speciális előkészületet, orvosi rendelőben is elvégezhető.

MRI

MRI

Az MRI egy számítógéphez kapcsolt erős mágnes segítségével részletes felvételeket készít a test belsejének bizonyos területeiről, a szervek működéséről. A felvételeket általában CD-re írják, amit számítógépen lehet megnézni.

 Ez a vizsgálat több órát is igénybe vehet, és általában speciális képalkotó központokban vagy kórházban végzik el.

PET VIZSGÁLAT

PET VIZSGÁLAT

A vizsgálat maga nagyon hasonlít a CT-hez, azonban ehhez egy nyomjelző anyagot tartalmazó injekciót adnak be. Ezt követően a szerkezet 3D felvételeket készít a teljes testről. Ahol a nyomjelző anyag felhalmozódik a szervezetben, ott valószínűleg daganatos folyamat zajlik, bár ritkán gyulladás is lehet a háttérben. A vizsgálat segítségével részletesebb képet kaphatunk a szervek és a szövetek működéséről. Ez a vizsgálat több órát is igénybe vehet, és általában egy speciális kialakítású képalkotó központban vagy kórházban végzik.

RÖNTGEN

RÖNTGEN

A röntgen vizsgálat során kis dózisú sugárzás segítségével készítenek felvételeket a test egyes területeiről. Ez mindössze néhány percet vesz igénybe, nem igényel előkészületeket, el lehet végezni orvosi rendelőben is. A mammográfia során is röntgensugarakat használnak.

BIOPSZIA

BIOPSZIA

Legtöbbször a diagnózis felállításához biopsziát kell végezni akkor is, ha a betegség kiújul, vagy máshol jelenik meg.
Az eljárás során az orvos szövetmintát vesz, amit a patológus mikroszkóp alatt megvizsgál, így megállapíthatja, hogy vannak-e a mintában rákos sejtek, és azok milyen típusúak.
Mintát többféle módon lehet venni:


Tűvel: a tű, amivel a mintát veszik lehet vékony vagy vastag.


Endoszkóppal: egy vékony, világító csövet vezetnek a test belsejébe valamely természetes testnyíláson, pl. a szájon keresztül. Ezt követően az orvos egy speciális eszközzel szövet- vagy sejtmintát vesz a csövön keresztül. Ezt endoszkópiának nevezik.


Műtéttel: a mellrák műtét lehet kimetszéses vagy bemetszéses. 


Kimetszéses biopszia során a sebész a teljes tumort eltávolítja. Átalában biztonsági zónával, ami azt jelenti, hogy körülötte lévő normális szövet egy részét eltávolítják.
Bemetszéses biopszia során a tumornak csak egy részét távolítják el.

red