Skip directly to content
A tények megismerése

Ha megérted, mit jelent az áttétes mellrák diagnózisa, tudod, hogy ez milyen hatással van a szervezetedre, az megkönnyítheti a helyzetet, és segíthet, hogy nyíltan tudj beszélni orvosaiddal a számodra legmegfelelőbb kezelési, és más lehetőségekről.

Miért újult ki a rákbetegségem?

Erre sajnos nincsenek egyértelmű válaszok. A statisztikák szerint a korábban mellrákkal diagnosztizált betegek egyharmadánál alakul ki a későbbiekben, akár több évvel az első diagnózis után áttétes betegség. Tudnod kell, hogy ha a betegség kiújul, az nem a te hibád. Nem jelenti, hogy korábban rossz kezelést kaptál, vagy azt, hogy nem vigyáztál magadra, nem éltél egészségesen. Ez egy nagyon összetett folyamat, amit nem tudunk teljes mértékben befolyásolni.

 
Mit jelent ez a számomra?

Áttétes mellrákról akkor beszélünk, ha a betegség átterjed a test más szerveibe. Míg a korai stádiumú mellrákok esetén ma már jó esélyek vannak a hosszútávú túlélésre, akár teljes gyógyulásra is, az áttétes mellrák tartósan fennálló, nem gyógyítható betegségnek minősül. A megfelelő gyógyszerekkel lehetőség van a daganatok növekedésének lassítására, esetleg megállítására, de ezek általában élethosszig tartó kezelést jelentenek.

 
  • Az áttétes mellrákot gyakran nevezik előrehaladott, vagy 4. stádiumú mellráknak is.
  • A tumor lehet hám eredetű (carcinoma) vagy mirigy eredetű (adenocarcinoma)
 
Milyen vizsgálatok szükségesek a diagnózis igazolásához?

Egyetlen vizsgálattal nem lehet megállapítani, hogy valakinek áttétes emlőrákja van. 

Első lépés, hogy az orvosaid minél többet megtudjanak a kialakult betegségről, mint pl. hogy milyen típusú, és hová terjedt át a szervezetben.

Ezek a vizsgálatok segítenek az orvosoknak abban, hogy kiderítsék, milyen kezelések lennének a legmegfelelőbbek, és hogy egy hatékony kezelési tervet dolgozhassanak ki.


Valószínűleg sokféle vizsgálaton kell átesned:

  • Labor-vizsgálatok
  • Képalkotó eljárások
  • Biopsziák

 


Az elvégzett vizsgálatok egyenként eltérhetnek - attól függően, hogy milyen tüneteid vannak, hogy volt-e korábban mellrákod, és hogy mi az általános gyakorlat (protokoll) abban a kórházban, ahol ellátnak.


Ha volt már mellrákod, akkor is át kell esned ezeken a vizsgálatokon. Fontos, hogy orvosaid alaposabban megismerjék a daganat tulajdonságait.

Részletesebb információ a vizsgálatokról itt található.

Fontos, hogy tudd: nem csináltál semmit rosszul - ez nem a Te hibád.

A diagnózissal kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

  • Az áttétes mellrák azt jelenti, hogy a rák, ami eredetileg a mellben alakult ki, tovább terjedt a tested más szerveibe.
  • A kezelés célja, hogy megállítsa, vagy lelassítsa a daganat növekedését és a rák további terjedését, ami lehetővé teszi, hogy együtt tudj élni a betegséggel, a lehető legjobb életminőségben.
  • Szemben a rák korán felismert változataival, az áttétes mellrák egy élethosszig tartó betegség. Ahogy nincs két egyforma betegség, a tünetek és mellékhatások is különbözőek lehetnek, ezért lehet, hogy más vizsgálatokat fognak nálad elvégezni, mint másokkal.
red