Skip directly to content

További lehetőségek

GONDOZÁSI TERV KÉSZÍTÉSE
Hogyan illik a palliatív ellátás a kezelési tervembe?

A palliatív ellátás célja, hogy segítsen az életminőség javításában, a tünetek kezelésében, illetve pszichés támogatást nyújtson. A betegség minden fázisában "palliatív ellátásban" részesülsz. A fájdalom kezelése például a palliatív ellátásnak egy nagyon fontos része, ugyanúgy, mint a hányinger enyhítésére adott gyógyszerek.


Ha úgy döntesz, hogy csak palliatív ellátást kérsz, ez azt jelenti, hogy abbahagyod azokat a kezeléseket, amelyek fékezhetik a mellrák növekedését.


Amikor a palliatív ellátásra váltasz, az egy nagyon személyes döntés. Bármikor megteheted a betegség során, és csökkentheti az áttétes mellrákkal való együttélés terhét.

A legfontosabb szempont az, hogy a palliatív kezelés figyelembe veszi az értékeidet, döntésed, a viszonyulásod a diagnózishoz, valamint önmagadra és a családodra vonatkozó kívánságaidat.

A palliatív ellátást otthoni ellátás keretein belül, kórházban, ápolási intézményben vagy hospice-ban is kaphatsz. Az ellátó csapatoknak több egészségügyi szakember tagja, beleértve orvosokat, ápolókat és szociális munkásokat. A palliatív ellátáshoz hozzá tartozik a tanácsadás, és a gyász támogatása is.

Az élet-végi ellátás átgondolása

Sokan fontosnak tartják azt, hogy a betegség miatt átgondolják, hogyan viszonyulnak az élet végéhez. Ez enyhítheti a félelmet és a szorongást.

Ahelyett, hogy arra gondolsz, mit nem szeretnél, inkább arra gondolj, mi az, amit szeretnél az élet végére. Nincs jó vagy rossz, csak az számít, amit te szeretnél.

Beszélj a gondolataidról! Segít, ha nem egyedül kell ezeket a döntéseket meghoznod, valaki melletted áll ebben is. 

Beszélj az onkológusoddal, mielőtt bármilyen döntést hoznál az élet-végi ellátásról! Így jobban átláthatod, milyen típusú döntéseket kell esetleg meghoznod.

Akármilyen nehéz is lehet beszélni erről, így megkönnyítheted a családod számára a döntéseket a legnehezebb időben. Megnyugtató lehet a tudat, hogy a hozzád közel állók megfelelően fognak cselekedni, ha eljön az idő.

yellow