Skip directly to content
A KEZELÉS MELLÉKHATÁSAI ÉS AZOK ELLÁTÁSA

A mellrák kezelése során leggyakrabban tapasztalt mellékhatások: kimerültség (fáradtság), fájdalom, émelygés, hányás, hasmenés, hajhullás, alacsony fehérvérsejtszám, illetve súlygyarapodás vagy súlycsökkenés.

Mindig jelezd orvosodnak, ha valamilyen mellékhatást észlelsz. Léteznek kiegészítő kezelések, amelyekkel ezeket könnyedén enyhíthetik, súlyosabb esetben pedig a kezelés módosítására lehet szükség.

 

  • Számíts rá, hogy a mellékhatások a kezelés utáni első napokon rosszabbak lehetnek, de utána folyamatosan enyhülnek: ​ne tervezz olyan programot a kezelés utáni napokra, ami túl megerőltető lenne, esetleg nem lehet lemondani. Szánj időt magadra, ilyenkor pihenj többet!

  • Nincsen olyan "csodagyógyszer", ​ami teljesen megszünteti a kezelés mellékhatásait. Meg kell találnod azokat a módszereket, amik neked a legjobban beválnak. Kutatások azt mutatják, hogy például a testmozgás rendkívül jótékony hatású.

  • Nem mindenkinél fordulnak elő mellékhatások, de ez nem jelenti azt, hogy a kezelés nem hatásos.

  • Előfordulhat, hogy amit mellékhatásnak érzel, az a daganat növekedésének a jele. 

Milyen mellékhatásokra számíthatok a betegséghez és a kezeléshez kapcsolódóan?

A mellékhatások a kapott kezeléstől függnek, minden gyógyszer esetén más. ​Minden ember más, így mindenki másképpen reagál ezekre. Nem biztos, hogy amit más tapasztal, nálad is azok, és abban a formában jelentkeznek majd.

Minden mellékhatást jelezd orvosdnak, mert ő tudni fogja, hogy a kezelés, vagy maga a betegség okozza-e, és hogyan tud segíteni.

Ha úgy érzed, a kezelés mellékhatásai túl nehezen elviselhetők, mindenképpen beszélj orvosoddal, mert lehet, hogy a dózis, vagy az összetéttel módosítására van szükség.

Gyakori mellékhatások
FÁJDALOM

A rákbetegség nem feltétlenül jelenti, hogy fájdalmaid lesznek, azonban ha előfordul, fontos, hogy jelezd orvosodnak. Ő tudni fogja, milyen gyógyszer vagy más kiegészítő módszer segíthet a csökkentésében.

Hasznos lehet, ha vezetsz fájdalomnaplót, amiben feljegyzed a fájdalom gyakoriságát, súlyosságát, illetve azt, hogy az éjszaka, vagy bizonyos tevékenységek során rosszabbodik-e. A ​fájdalom ​hatékony csökkentése pozitívan hathat a mindennapokra is. Csökkentheti a fáradtságot, szorongást, depressziót, ​és javíthatja az alvást és az általános jó közérzetet. Súlyos esetekben erős fájdalomcsillapítóra lehet szükség, pl. morfiumra.Ne félj attól, hogy rászoksz, megfelelő alkalmazás mellett ez nem fog előfordulni.

A rákbetegség okozta fájdalmat ​általában gyógyszerrel és kiegészítő terápiákkal kezelik. 

Olyan terápiák, mint pl. az akupunktúra és a relaxációs technikák segíthetnek a fájdalom kontrollálásában. A testmozgás szintén jó hatású lehet. 

FÁRADTSÁG

Nem egyszerű fáradtságról beszélünk, hanem teljes kimerültségről, ami összefügghet a betegség fizikai hatásaival, a stresszel, szorongással, a megváltozott alvási szokásokkal, de lehet a kezelések mellékhatása is.

Javaslatok a fáradtság csökkentésére:

Hányinger és hányás

A nem kezelt hányinger és hányás súlyos fáradtságot, gyengeséget, és más problémákat okozhat. Mindenképp jelezd ezeket a tüneteket az orvosodnak, mert szerencsére ma már hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre ezek enyhítésére.

Javaslatok a hányinger és hányás csökkentésére:

 

Alvási problémák és álmatlanság

Rengeteg dolog okozhat álmatlanságot vagy rossz alvást. A fájdalom, a stressz, a kezelés mellékhatásai, a szorongás, a depresszió és maga a betegség is. Az alvászavar befolyásolhatja a napi rendszeres tevékenységet is.

Javaslatok az alvás javításához:

 

Koncentrációs nehézségek, észlelésbeli változások

Ezek a problémák lehetnek a kezelések mellékhatásai, vagy a betegség is kiválthatja.

Fontos, hogy minden koncentrációs problémáról beszámolj orvosodnak!

HAJHULLÁS

A gyógyszerektől valószínű meg fog változni a hajad. A kemoterápiás kezelésektől általában kihullik, ami a második kezelés környékén szokott elkezdődni, más kezelések esetén inkább csak a minősége változik, elvékonyodhat.

A haj kihullása nagyon kellemetlen tud lenni - ha hosszú a hajad, vágasd rövidebbre, ez segít megszokni a gondolatot. 

Ki segíthet nekem a hajhullással kapcsolatban?

Vannak, akik úgy vélik, hogy a fejbőr hűtése hatékony megoldás lehet a hajhullás megelőzésére. Kérdezd meg orvosod, hogy van-e lehetőséged kipróbálni és nálad hatékony lehet-e.

A támogató csoportok, oldalak segíthetnek feldolgozni a változást és megtalálni azokat a helyeket, ahol megfelelő segédeszközöket kaphatsz.

 

purple