Skip directly to content

glossary-header-image

A MELLRÁK A-TÓL Z-IG

Ez a szószedet tartalmazza az áttétes mellrákkal kapcsolatban leggyakrabban használt kifejezések magyarázatát, ideértve a stádiumokat, típusokat, vizsgálatokat, tüneteket és kezeléseket. Válassz ki egy betűt a kezdéshez.
AÁB

A

Anémia

Vérszegénység. A vörös vértestek alacsony szintje, tünetei lehetnek: fáradtság-érzést, gyengeség.

Á

Áttétek

Tumorok, a rák a kiindulási helyétől messzebb, a test más szerveiben is megjelentek.

Áttétes mellrák

Olyan rák, amely a mellből átterjedt a test más területeire is. Nevezik még előrehaladott, vagy 4. stádiumú mellráknak is.

B

Beleegyezés

Egyetértés valamivel, vagy engedély adása valaminek az elvégzéséhez.

Biopszia

Egy szövet eltávolítása annak megvizsgálására, hogy tartalmaz-e rákos sejteket. További információk a biopsziáról itt találhatók

Biszfoszfonátok

Csontkeményítő, vagy csonterősítő kezelésként is ismertek. Ezek olyan gyógyszerek, amelyek lassítják vagy megelőzik a csontkárosodást.

CEH

C

Célzott kezelés

Olyan kezelés, amely a rákos sejtek bizonyos tulajdonságait célozza, hogy megelőzze azok növekedését és osztódását.

CT vizsgálat

Az angol „computer tomography”, azaz „számítógépes tomográfia” rövidítése. Egy sorozat röntgensugár segítségével részletes felvételt készít a test belső területeiről. A beteg kaphat festékanyagot (le kell nyelni, vagy injekcióban beadni), melynek segítségével a szövetek és a szervek tisztábban láthatók lesznek.

E

Előrehaladott mellrák

Általában az áttétes mellrákot, más néven a IV. stádiumú mellrákot jelenti. Ha a rák még nem terjedt át más szervekre, csak helyileg terjedt el, „helyileg előrehaladott mellráknak”, vagy III. stádiumú ráknak nevezik. További információk a mellrák stádiumairól itt találhatók.

H

Hányáscsillapító gyógyszerek

Gyógyszerek a hányinger csökkentésére vagy megelőzésére.

HER2

A humán epidermális növekedés faktor 2 (human epidermal growth factor 2) rövidítése. Olyan fehérje, amely a normális sejtnövekedésben játszik szerepet. Az emlő egyes rákos sejtjeiben sokkal több HER2 receptor van, mint másokban. Ezt HER2 pozitívnak (HER2+) nevezik.

Hormon receptorok (HR)

Sejtfehérjék, amelyek a sejt felszínén helyezkednek el és hormon tud hozzájuk kötődni. Miután a hormon hozzákapcsolódott a receptorához, számos változás megy végbe a sejtben.

Hormongátló kezelés

A hormonérzékeny tumorok növekedésének megállítására vagy lassítására szolgáló kezelés. A hormongátló kezelés a test hormontermelő képességének blokkolásával, vagy a hormontevékenység megzavarásával fejti ki hatását.

KLM

K

Kiújulás

A rákbetegség visszatérése egy olyan időszak után, amely alatt nem volt kimutatható. Ez történhet hónapokkal vagy évekkel az eredeti kezelést követően. A rák kiújulhat ott, ahol először megjelent, vagy máshol a szervezetben.

L

Laborvizsgálatok

Mellrák esetében ezekkel a vizsgálatokkal a rák és a rák előrehaladásának a jeleit keresik. Például ilyenek a tumor marker tesztek és vérkép vizsgálatok

M

MRI vizsgálat

A „mágneses rezonancia vizsgálat” (Magnetic Resonance Imaging) rövidítése. Ennek során rádióhullámokat és egy erős mágnest használnak ahhoz, hogy részletes képet készítsenek a test belső szerveiről.

NOP

N

Nyirokcsomó

Apró szervek a szervezetben, amelyek jelezhetik a rák átterjedését azáltal, hogy begyulladnak vagy megnagyobbodnak. Fontos segítséget jelenthetnek a rákbetegség stádiumának értékelésében.

Ö

Ösztrogén

A két női nemi hormon egyike a progeszteron mellett. A nőknél megváltozik az ösztrogén szintje minden menstruációs ciklus során.

P

PET vizsgálat

A „pozitron emissziós tomográfia” vizsgálat rövidítése. Kis mennyiségű radioaktív folyadékot adnak vénásan, majd egy szkenner részletes képeket készít, amely a testben lévő rendellenességek kereséséhez használható.

Progeszteron

A két női nemi hormon egyike az ösztrogén mellett. A progeszteront a petefészek szabadítja fel minden menstruációs ciklus során, hogy felkészítse az emlőt a tejtermelésre, a méhet pedig a terhességre.

Progresszió

Amikor a tumorok nagyobbak lesznek és/vagy a rák szétterjed a testben.

Protokoll

Az orvosi terminológiában ez egy tervet jelent, pl. egy olyan elfogadott eljárást, melyet követni kell, ha valakinél áttétes mellrákot diagnosztizáltak. A protokoll tartalmazhat kezelési tervet és lefedheti a kezelés gyakorlati részét is.

RST

R

Randomizált vizsgálat

Olyan klinikai vizsgálat, melyben legalább két különböző csoportra osztják a résztvevőket. A csoportokat különböző kezelésekre jelölik ki. Véletlenszerűen dől el, hogy melyik csoport, melyik lehetséges kezelést kapja.

Relapszus / visszaesés

Amikor a rák egy javulási időszak után visszatér.

Remisszió

Amikor a tumorok valamelyest összezsugorodnak (részleges remisszió). Bizonyos esetekben olyan mértékben, hogy tesztekkel és vizsgálatokkal már nem kimutathatóak (teljes remisszió).

Röntgen sugár

Képalkotó vizsgálatokhoz vagy kezelésre használt sugár típus. A mammográfiához is röntgensugarakat használnak.

S

Sejtek

Apró struktúrák, amelyekből minden élő organizmus és a test szövetei is felépülnek. A sejtek osztódással és új sejtek kialakításával cserélődnek.

Stádium III

Olyan rák, amely átterjedt az emlő és a nyirokcsomók közvetlen közelébe, de nem ért el távoli szerveket. Ez nevezhető helyileg előrehaladott mellráknak.

Stádium IV

Az a mellrák legelőrehaladottabb stádiuma – amikor már áttétessé vált.

Stádiumok

A rák stádiumait (I-IV vagy 1-4) annak magyarázatául használják, hogy a rák milyen mértékben terjedt szét a szervezetben. További információk az mellrák stádiumairól itt találhatók.

Sugárkezelés

Nagy energiájú fotonok alkalmazása a rákos sejtek elpusztítására és a tumorok zsugorítására.

T

TNM osztályozás

Egy olyan osztályozási rendszer, amelyet az orvosok annak magyarázatára használnak, hogy a rák mennyire terjedt el a testben, hogy meg tudják állapítani általános stádiumát.

T stádiumok (tumor) – a tumor mérete az emlőben

N stádiumok (nyirokcsomók) – milyen mértékben terjedt át a rák az emlő melletti nyirokcsomókra

M stádiumok (áttétek) – milyen mértékben terjedt át a rák az emlőből a test más részeire, mint pl. a csontra, a májra vagy a tüdőre

Orvosa összegzi a TNM eredményeket, hogy megmondja Önnek állapota általános stádiumát. Ez az, amit orvosa általában ráír a vizsgálati lapjaira.

UV

U

Ultrahang

Olyan vizsgálat, melynek során magas frekvenciájú hanghullámok segítségével létrehoznak egy képet a test belsejéről.

V

Vérkép

Vérvizsgálat a vérben található minden egyes vérsejt típus mennyiségének kimutatására.